Galata Kulesi Kısa Tarihçe
Galata Kulesi 528 yılında inşa edilmiş İstanbul’un Galata semtinde yer alan (Karaköy’ün üst kısmı) ve şehrin en önemli sembolleri arasında yer alan bir kuledir. Kuleden İstanbul’un sahil kesimi başta olmak üzere Haliç ve İstanbul Boğazı panoramik olarak izlenebilmektedir.
Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Galata Kulesi 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inşa edilmiştir. 1204’deki IV.Haçlı Seferi’nde yüksek düzeyde hasar alan kule, 1348’de Cenevizliler tarafından yığma taşlar kullanılarak İsa Kulesi adıyla Galata surlarına ek olarak yeniden restore edilmiştir. Ayrıca o yıllarda kentin en yüksek binasıdır.
Galata kulesi tarihi
1445-1446 yılları arasında Galata Kulesi yükseltilmiştir. Daha sonra Türklerin eline geçmiş ve her yüzyılda bir restore edilmiş ve tamir edilmiştir. 16.yüzyıla gelindiğinde ise Kasımpaşa tersanelerinde çalışan Hristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murat zamanında ise burada bir rasathane kurulmuş ve bu rasathane 1579’da kapatılmıştır.
IV.Murat döneminde yani 17.yüzyılın ilk yarısında Hezarfen Ahmet Çelebi tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takıp (1638) Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçmuştur. Avrupa’nında ilgisini çeken bu uçuş hakkında İngiltere’de Gravürler yapılmıştır. Hala daha Dünya’nın birçok yerinde bu uçuşla ilgili yazılar, maketler ve videolar bulunmaktadır. See more Turkey tour at https://dulichkhatvongviet.com/du-lich-nuoc-ngoai/du-lich-tho-nhi-ky/
1717 yılı itibariyle ise Galata Kulesi Yangın Gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. III.Selim döneminde ise çıkan bir yangında kulenin yarısından fazla bir bölümü yanmıştır. Kule onarılmış ve 1831 yılında tekrar bir yangında hasar görmüştür. 1875 yılında ise Çatı Külahı devrilmiştir. 1965’te başlanıp 1967’de bitirilen son onarımla ise kulenin günümüzde ki görünümü sağlanmıştır.
GALATA KULESİ HAKKINDA GEÇMİŞİ
Galata Kulesi’ni kim inşa etti?
Galata Kulesi’nin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte MS 507 civarında Bizans İmparatoru Justinianus döneminde yeniden inşa edildiği kabul edilmektedir. O zamanlar Cenevizliler kuleye ‘Christea Turris’ veya Tanrı’nın Kulesi, Bizanslılar ise ‘Megalos Pyrgos’ veya Büyük Kule adını verdiler. Ancak kule, Avrupa’da Akdeniz’de ve Karadeniz’de bir dizi ekonomik ve ticari karakol görevi gören Cenova Cumhuriyeti kolonilerinin bölgeye yerleşmesiyle bugünkü şeklini almıştır. dönem. Bugün Galata Kulesi, Avrupa’da olduğu kadar Türkiye’de de ünlü ve çekici bir turizm merkezi haline geldi.